Onze dochter (8 jaar) heeft sinds een jaar muziektherapie. Eenmaal in de 2 weken een uurtje, speciaal voor haar, muziek maken en zingen, wat zij fijn vindt om te doen. De gitaar is favoriet maar ze heeft inmiddels ook kennis gemaakt met verschillende andere instrumenten.
Na een observatieperiode van 6 weken zijn er een aantal doelen vastgesteld waaraan tijdens de sessies gewerkt wordt. In het geval van onze dochter waren deze; het ervaren van spelplezier, het komen tot samenspel en het delen van spelplezier. Het spelplezier was al aanwezig maar is zeker groter geworden. Onze dochter is iedere keer weer enthousiast en blij wanneer Linda er is en zij samen naar haar kamer gaan. Het is een waardevol uur voor haar, samen muziek maken en zingen, dat vindt ze leuk , daar wordt ze blij van en er kan ongemerkt gewerkt worden aan de gestelde doelen. Op zaterdag wanneer zij thuis komt logeren hoor en zie ik regelmatig terug wat ze tijdens de muziektherapie gehoord en geleerd heeft. Dit laatste gaat dan vooral over liedjes die zij geleerd heeft en ze verteld enthousiast over het instrument waar zij de dag van tevoren op gespeeld heeft.
Het opmerkelijkste vind ik dat zij op een geleerde melodie zelf liedjes aan het verzinnen is over datgene wat zij op dat moment aan het doen is of gedaan heeft. Dit heeft zij eenmaal gedaan tijdens de therapie maar zij past het nu zelf toe in het dagelijks leven. Opvallend is dat zij met zingen zoveel duidelijker uit haar woorden kon komen dan via gesproken taal. Bovendien kan zij op deze manier op een positieve manier de dagelijkse gebeurtenissen verwerken.
Tijdens de muziektherapie kan onze dochter goed oefenen met samenspel en samen dingen doen. Door haar Autisme wil zij zelf de regie houden en vind zij het erg moeilijk om dingen samen te doen. Dankzij de therapie heeft zij hier echt stappen in gezet. Ze is meer gericht op samenspel en samen zingen, zegt minder vaak “nee” en zoekt het ook vanuit haarzelf meer op. Ongetwijfeld heeft dit invloed op het dagelijks leven, dat zij het net wat makkelijker vindt om dingen samen te doen, dat ze beter kan accepteren als een ander haar (wil) helpen, dat ze hierin net wat makkelijker contact zoekt. Ook hier thuis is de gitaar favoriet. Het in en uit de hoes halen maar ook het aanslaan, hard, zacht en natuurlijk de grepen proberen. Dat valt nog niet mee op zo’n grote gitaar dus krijgt zij met haar verjaardag haar eigen kindergitaar. Ook wordt de muziektherapie gebruikt om bepaalde thema’s af te sluiten b.v. Sinterklaas, Kerst en vakanties. Op deze manier wordt het op een positieve en goede manier afgesloten en het werkt elke keer weer goed. Daar waar het voorheen erg moeilijk was om het goed af te kunnen sluiten, is het nu echt klaar voor haar.
Kortom, voor ons en onze dochter heeft de muziektherapie een grote waarde, nu nog 1 keer in de 2 weken maar de wens voor de toekomst is dat zij elke week zo’n fijn muziek uurtje gaat krijgen.
– Moeder van cliënt muziektherapie